Människan älskar verkligen musik och helst sina egna band, sina artister och sina favoritlåtar. Det kan bli heta debatter om vems musik som är bäst och ingen tycker nog exakt likadant. Musik är så pass individuellt att alla reagerar olika på musik. Just svensk musikindustri har slagit stort utomlands och vi har haft turen att kunna presentera några riktigt bra artister, som vi dessutom älskar. Musiken har länge varit helig för oss men med en plötslig nedgång och nu äntligen har det vänt.

Musik är ett genialiskt nöje och många älskar att sätta på sin favoritlåt eller sitt favoritalbum på högsta volym och de nyligen inköpta och grymma högtalare. Musikbranschen var på väg ner under 2003 och oroväckande siffror syntes, branschen är dock på väg upp igen:

Sedan 2003 har musikförsäljningen i Sverige gått neråt, för att nå bottenrekordet på minus 15 procent 2004. Skivbolagen famlade till synes efter halmstrån under seklets första decennium, artister som Metallica stämde Napster och 2006 inleddes den uppmärksammade Pirate Bay-rättegången och samma år startades Spotify.

Idag publiceras Musiksveriges rapport om musikbranschens tillväxt. Den visar att musiklyssnandet i Sverige har vuxit framför allt vad gäller den strömmade musiken och att konsertintäkterna stod för drygt hälften av de totala intäkterna. (läs den fullständiga artikeln här)

Musikbranschen idag

Musikbranschen ser helt annorlunda ut idag och tack vare Spotify och Youtube så har vi fått musik att lyssna på utan krångel. Reklambranschen har fått upp ögonen för musiken igen och kan genom flera kanaler få en reklamplats och på det sättet går branschen sedan runt. Förmodligen är det Spotifyfenomenet som har gjort att årets julklapp 2012 var ett par hörlurar. Vi kopplar även gärna in datorn i vår förstärkare hemma och lyssnar på musiken genom våra högtalare. På så sätt har musiken blivit viktig för oss igen och vi upptäcker ständigt nya artister. Vår förkärlek för just svenska artister har helt enkelt kommit tillbaka då Spotify kategoriserar via land och vi får större tillgång till svensk musik. Stiftelsen, Kapten Röd, Zara Larsson, AKI, Petra Marklund, Darin och många fler artister ligger i Spotifys top list. Vi såg tidigare Robyn, Cardigans och Emilia i cd-hyllorna och däremellan var den svenska musiken nästintill död, nu har den rest sig igen.