Från tid till tid är ens stad fylld av klotter. På allt från tåg och busshållsplatser till skolor och butiker. Då är det tur att klottersanering finns, man vill ju att det ska vara rent och fint i sitt kvarter. Men det finns faktiskt vissa ställen där det är tillåtet att måla.

Ett omdiskuterat ämne är klotter och graffiti. Alla har en åsikt om det, politiker som privatperson. Många anser att det är ren och skär skadegörelse, men det finns de som ser det som en konstform och som uppmanar det. Kort sagt kan man säga att graffiti är en text eller en bild som man kan hitta på diverse publika byggnader och liknande. Ofta har texten eller bilden ett bakomliggande budskap, eller så vill målaren bara sprida sitt namn.

Det finns otroligt många muséer och lokaler runt om i världen där man ställer ut målningarna. Om man verkligen är intresserad av det, och vet vart man ska leta, kan man hitta en sådan i princip alla stora städer man besöker på semestern. Ofta är det också väldigt imponerande, då konstnärerna allt som oftast målar på fri hand med sprayburkar. Det är dock viktigt att målningen sker på rätt ställe, det vill säga på lagliga graffitiväggar eller inför en speciell utställning, eller efter en beställning. Några av utställningarna som finns eller har funnits är:

  • 1984 hade muséet Louisiana i Danmark en utställning som hette ”New York Graffiti” och den bidrog stort till att konstformen kom till Skandinavien.
  • Kulturhuset i Stockholm har haft en utställning med graffiti och gatukonst.
  • Väldigt många lokala utställningslokaler har haft utställningar med graffiti, klotter och gatukonst i olika former.
  • Man har i Stockholm ställt ut enbart en persons gatukonst, nämligen Banksys. Banksy är en världskänd anonym konstnär med hög kännedom och stor kreativitet. Ofta har hans målningar en underliggande politisk eller samhällsdebatterande ton.

Lagliga väggar

Förutom att gå på utställningar med konstformen finns det en del ställen runt om i världen, och Sverige, där man lagligt kan se målningar, och lagligt måla dem. Ett exempel på detta är P-huset Anna i centrala Malmö, Sveriges första lagliga graffitivägg som lät införas redan 1983. Det innebär helt enkelt att den som vill ha en betongvägg mitt i stan man kan gå loss på. Det är en vägg som har kommit att bli väldigt populär, så populär att det numer finns ännu en laglig vägg i Malmö uppe vid Folkets Park och Parkgatan. På dem båda är det fritt för vem som helst att gå loss med sin fantasi och kreativitet. Och så länge man håller sig till de lagliga väggarna händer inget, förutom att man får syssla med sin hobby och får utlopp för sin kreativitet. Om man däremot målar någonstans man inte får kan det få förödande konsekvenser. För det är ju trots allt olagligt och så länge man inte får eller det inte har ett syfte så räknas det som inget annat än skadegörelse och förstöring, något som kan bli väldigt kostsamt för kommuner med mera.