Idag kan vi göra nästan allt med hjälp av våra smarta telefoner, så som följa varandra i sociala medier, fota vår mat och skrika ut våra åsikter på olika forum. Men det som fått mest genomslag är alla olika fotoappar som möjliggör att man kan redigera sina foton sekunden efter att man tagit bilden och sedan dela denna med vänner på nätet med hjälp av fotoappar.

När det kommer till dagens teknik ligger vi långt längre fram än vad man på 1800-talet någonsin hade kunnat drömma om när man ville lägga ner patentverket ”eftersom att allt redan är uppfunnet”. Tänk om dessa fantasilösa gubbar skulle veta vilken teknik vi har idag! Dock har ju självklart den tekniska framfarten även en baksida då vi numera hellre gömmer oss bakom en smartphone och kollar in allt som händer i de sociala medierna än vad vi faktiskt umgås med varandra. Likväl har det kommit flera appar som möjliggjort att vi kan sammanställa digitala fotoböcker direkt på nätet som vi delar med våra vänner, men egentligen är det väl roligare att tillverka en egen fotobok? För hur det nu än är med sociala medier så kanske man vill behålla vissa foton för sig själv och inte dela dessa med hela världen. Dessutom är det inte alla gånger de bilder som vi vill publicera som hamnar på nätet. Titta till exempel hur det gick för Vänsterpartiets Lars Ohly som skulle fota sin tatuering eller på sajten där Petter Northugs namn dykt upp på ett konto där någon utger sig för att vara han. Å andra sidan kan man skapa sig en karriär med hjälp av foton och sociala medier likt Christoffer Collin som säger följande om sina foton:

”– De kanske ser något exotiskt med dem. Bilderna föreställer mest landskap och är lite melankoliska. Jag tror de spär på myten om den ensamme nordbon.”