Vissa filmer riktiga tittarsuccéer, andra floppar och vissa går dåligt på bio men laddas ner illegalt och streamas så att hela internetvärlden skakar. Vad beror detta på?

När det gäller film, oavsett om man är en etablerad filmskapare eller en rookie på marknaden så gäller det att ha ett bra produktionsbolag inom film och animation på sin sida. Det spelar ingen roll om man inte vill göra animerad film, de flesta filmer idag innehåller någon typ av specialeffekter och det är också något som är eftertraktat på filmduken, därför är det viktigt att produktionsbolaget har breda kunskaper inom hela filmspektret.

1096522-clapperboardFlopprisk och tips

Ja, nu till det svåraste, filmer genom tiderna har floppat under premiär och biotid, men blivit succé i efterhand. Det beror mycket på tur, men såklart mest på produktion, men också om den släpps under mycket konkurrens eller under en tid på året där färre går på bio, exempelvis högsommaren. För många filmskapare är det en lång väg att gå från att slutföra en film, och i GP kan man läsa om regissören Jon Pettersson som tycker att det är svårt att få ihop den rätta känslan i en film som ska vara både sann och dramatisk. Om man är nybörjare och ska göra en kortfilm, läs mer, eller en annan typ av film så finns det flera tips att tillta. Det bästa är att göra det lätt för sig i början, väljer ett ämne som inte är så stort och som man har kunskap om, ta hjälp av vänner som statister och annat, göra mycket jobb själv och ha en tydlig plan.

I Aftonbladet kan man läsa om Matt Damon och hans karriär, som var lite av en flopp innan Bourne-filmerna kom som en räddning:

”Det är så länge sedan den första filmen i serien släpptes att det nästan låter osannolikt. Men 2002 var Oscarsbelönade Damon lika het i Hollywood som en död fisk. Jag var i London och spelade teater. Jag hade inte haft ett jobberbjudande på sex månader, säger 45-åringen från Massachusetts när han tar emot Nöjesbladet i Las Vegas. ”Dessa vackra hästar” och ”Legenden om Bagger Vance” hade haft premiär. Både hade floppat. Båda hade sågats av kritikerna. Näst på tur stod ”Bourne identity”. Men den visades och den fortsatte att visas. Folk gillade den och spred vitsord till sina kompisar, som också gick och såg den.”