Man kan fråga sig vad det i grunden är inom världen av deckare som gör litteraturgenren så pass populär, som den har blivit. För att deckare är populärt idag, och har vuxit i popularitet under de senaste åren har blivit ett faktum. Inte bara i Sverige utan i många delar av världen. Den svenska litteraturen har också haft ett stor fokus, eftersom att många av de boktitlar som slagit igenom har haft just svenska författare. Kanske är det mörkret och den landets mystik som har lockat. I såväl stora städer som små är det deckarna som varit mest utlånade på biblioteken, mest köpte i butikerna och mest nedladdade på nätet. På biblioteken i Trollhättan och Vänersborg ser det ut så här:

”I Vänersborg läser folket helst deckare. Längst upp på utlåningslistan är tio i topp-deckare.

– Fast det är lite vanskligt med statistik, det beror ju på hur många exemplar vi köper in. Alfons Åberg har vi exempelvis ett tjugotal exemplar, så det blir missvisande. Tittar man på antalet som står i kö för att låna är det ständig kö till deckarna och flest reservationer, påpekar bibliotekarien Gunilla Wijkmark.

Mest kö just nu är det till Mari Jungstedts “Den sista akten”, som 35 väntar på att få låna hem. Åsa Larsson har 20 läsare som köar för hennes “Till offer åt Molok”, som finns i sex exemplar.”

Böcker också en genialisk julklapp

Böcker är också något som är populärt att ge bort i julklapp och på de stora boksajterna satsar man stor innan julen. Kanske är det dock inte just på dessa webbplatser som man kan göra de största klippen. Nej, när det gäller rabattkoder online, erbjudanden och aktuella kampanjer finns det andra som har ett bättre utbud. En av dessa är www.kampanjjakt.se. Hos Kampanjjakt hittar man dock de rabattkoder som sen gör att det blir billigare att handla på nätet hos andra. Detta är för de flesta en perfekt lösning när man vill hitta fina böcker att ge bort, men till ett lägre pris än på många andra ställen. Att läsa, och då inte deckare, är nämligen ett sätt att få tillträde till drömvärldar för en stund, även mitt i vardagen.